Huggning i full gång

Nu är vi igång på allvar. Trädfällning i slänt är en utmaning, beställde broddar från Skogma som är mycket användbara i de isiga slänterna

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

Började med nytt projekt

Fällan Ranch har tagit på sig ett projekt i staan. Industritomt som ska röjas och huggas. Passade på att börja lite när grabben ändå skulle in på pingisträning. Lätt jobb om det inte vore för att det mest är branta slänter.

tuff underröjning!
Posted in Okategoriserade | Leave a comment

Börje på äventyr!

Tack för era förslag, de var superfina, men vi kom på egna namn på småbrorsorna. För några dagar sen så läste jag och Olivia i en barnbok om en hundvalp som hette Börje. Det var ju som fint, så vi bestämde att myspysen fick heta Börje. Brorsan då? Vad passar ihop med Börje? Jag föreslog Gunnar. Det gick hem. Småbrorsorna fick heta Börje & Gunnar! (Ni hänger väl med om att det handlar om flasklammen och inte att vi helt plötsligt fått tvillingpojkar i denna väldigt kompletta familj!)

Hur som helst, så blir myspysen Börje alltid så lycklig när man kommer, mat eller inte. Gunnar å andra sidan, han vill ha mat och inte så mycket mer… Börje blir väldigt ledsen när man går där ifrån, så häromdagen fick han komma ut ur fårhagen och hänga med oss. Han fick gå på äventyr med oss, gå runt på gården, hälsa på grannen, titta på sjön eller bara vara med oss. Varje dag nu i några dagar har han fått komma ut. Han går inte en meter ifrån mig. Går jag in i huset så står han utanför, lite lätt panikslagen och piper! Man kan ju nästan tro att vi är sugna på att skaffa hund… Barnen frågar hela dagarna om Börje får komma ut. Eller som Molly säger: ”Kan vi släppa ut Böjje, kan vi det, snälla…?” Hur kan man motstå??20140517_122113[1]

Posted in Okategoriserade | 1 Comment

Flasklamm…

Förra veckan förlorade vi tyvärr en tacka p.g.a. sjukdom. Vilket ledde till två flasklamm. Så då vet vi vad vi gör några ggr/dag. De blir ju helt galna när man kommer med flaskorna! Hade de varit lite större, så skulle jag tippa som traktorerna i filmen ”Bilar”! Men det ena lammet, han är en liten myspropp. När han har ätit klart, då vill han mysa lite. Står kvar och bli kliad och klappad. Idag pratade jag och tjejerna om att lammen borde ha namn. Deras förslag blev ju genast Musse & Kalle, Pan & Krok, Långben & Pluto (anar ni temat?).

Har ni några förslag?? Två lammpojkar…

För några år sedan hade vi vårt första flasklamm, Harry fick han heta. Honom glömmer vi aldrig, hans mamma dog under lammningen, så honom fick vi ta hand om från första stund. Han följde oss runt hela gården, sprang runt och busade med barnen. Å de är grymt härdade av detta liv! Medan jag gick och oroade mig för den annalkande slakten (inte kan man väl ta bort lilla Harry??) så sa barnen, jag citerar: ”När ska vi äta Harry?” Va?? Så hemskt!! Det kan vi väl inte?? Men sen blev han stor och behövde oss inte längre…Han blev en i mängden bara…

Hur som haver, det är så det är…

Posted in Okategoriserade | 3 Comments

Ok, det är klart…

20140409_184035[1]Nu så! Alla tackor har gjort ett kanonjobb och gett oss totalt 21 st små lamm under period på ca 2 veckor. Vilket innebär att alla mer eller mindre är lika stora och nu är de så där bautagulliga som hoppar och studsar fram, går ihop i små grupper och i min fantasi så ser jag det som ett gäng 8 – 10-åringar som planerar små bus, springer iväg och tisslar och tasslar, för att en minut senare inse att mamma är borta och skriker förtvivlat! Men då upptäcker de att mamma, hon äter bara (ovanligt!!!). Det finns några såna där modiga typer som just så pass vågar gå fram och nosa lite på mina stövlar och raskt sticker där ifrån!

Nu är det väl inte länge kvar tills de ska få gå ut i det riktiga livet, ut på bete. Någon månad till bara…

Posted in Okategoriserade | 1 Comment

Det sprutar lamm!!

20140326_173524[1]

Så vi har gått i väntans tider ett tag nu. Undrat när, vem blir först och så. I söndags började det. Då kom tvillingarna på bilden. Odramatiskt förstås, men det blev starten på en dominoeffekt, börjar en så vill alla typ. Så på 3 dagar har det kommit 12 lamm och mer ska det bli! Och i hörnet av kollektivet står pappa Jonas Bagge och ser ut över sitt arv. Ingen jämställdhet där inte, pappaledighet i fårhuset? Nope!

Nu döper vi inte lammen, förutom det första flasklammet Harry, men frågar man Molly, så ska visst alla heta Lina. Varför, tänker ni. Varför inte, säger jag! Nåväl, fortsättning följer i detta rafflande äventyr kallat ”lammning”!

Posted in Okategoriserade | 2 Comments

Vafalls?? Lamm??

En vacker vårvinterdag i slutet på mars, så kände vår bagge Jonas en stor lust efter sällskap, kan man väl anta. Eftersom han på något sätt helt plötsligt bara var där. Inne hos damerna. Vad han hann göra fick vi inte veta, för vi var rackarns snabba på att fånga in honom igen och ställa honom i hans eget lilla krypin. Fem månader senare fick vi veta vad han hann göra… Vi har fått tillökning i flocken! 2 st söta lammflickor har sett dagens ljus! Är det klart? Det återstår att se…

Petter spenderar dagarna två i Sikeå på kurs. HACCP-kurs, för att vara korrekt. Typ livsmedelshantering. Det är tydligen bra att kunna sånt om man säg, skulle vilja starta ett slakteri på gården. To be continued…

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

Att anordna en fest Fällan Ranch-style!

Så här gör man när man vill fixa en fest för alla barnfamiljer i byn om man är som vi, lite småknäppa: Någon pratar med oss och några andra, idén gror… Man skickar inbjudan till alla 8 familjerna med extremt kort varsel och meddelar att de får fixa sin egen mat och dricka. Man bestämmer sig för att ett partytält är en för liten utmaning och tänker att garaget är väl en ypperlig plats för en liten sammankomst av totalt 42 personer. Man börjar städa ur garaget och ilar runt gården, flämtandes och söker efter bord och stolar! Vilket förstås inte finns, så då får man bli kreativ och använda fantasin och helt enkelt bygga ett: 20130731_184133[1]
Nu ska vi inte avslöja för mycket, det kanske finns nån som läser denna blogg… Men nu vet ni hur man fixar fester på Fällan Ranch: man lagar inte maten, man släpper inte in gästerna i huset, de får hålla sig i garaget och de får nöja sig med papptallrikar och plastglas! Förstklassigt!

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

En helt vanlig dag på Fällan Ranch!

Så idag var Petter ledig. Medan jag inhandlade proviant för 5 familjemedlemmar i x antal dagar, så spolade han rent maskiner och dylikt för att kunna ställa bort dem, då de gjort sitt för säsongen. Man kan säga att de går i ide nu. Sedan fyllde vi på energiförrådet i form av pannbiffar och makaroner, la lillan för en powernap och jag tog på mig mina lite väl för stora arbetshandskar, mina grymt snygga arbetsbyxor och gjorde mig redo för att ta död på ogräset i potatislandet en gång för alla! Och ja, det är så lite kvar nu att det är inte värt att nämna. Man skulle kunna säga att det är klart. Man kan säga det. Det är inte det, men vi kan säga det. Det låter vackert på något sätt: Potatislandet är färdigrensat! Smaka på det ett tag, jag har gjort det i några timmar. Det känns fint. Sen kommer Petter på den briljanta idén (han verkar gilla tanken att placera sin fru på diverse saker!) att JAG (höjdrädd naaaaanting!!) skulle stå I TRAKTORSKOPAN och rensa ur hängrännorna. De som finns LÄNGST UPP VID TAKET, ja ni vet… Jag var livrädd. Nästan hela tiden. När vi började vara klara, då hade jag vant mig på något sätt. Och jag överlevde! Sen flyttade vi runt på vedsäckar lite grann. Förändring förnöjer, eller hur är det man säger?

Posted in Okategoriserade | 1 Comment

Slåttanna!

Nu är slåttanna gjord, även om det inte gick som tänkt eller när det var tänkt. Vi började den helgen då jag gjorde förra inlägget om slåttern. Hade tänkt slå lördag och rulla söndag, men när jag slagit några hektar går slåttermaskinen sönder! Visserligen var det bara en tallrik som gick sönder, men på helgerna kan man inte få tag på reservdelar. Beställde grejer på måndag, fick levererat torsdag och det blev bra väder till helgen. Men då gick traktorn sönder istället… Hållaren till dieselfiltret hade delvis rallat loss, så dieselfiltret nöttes hål i mot några bultskallar och då började det läcka. Samma sak denna helg, reservdelar har man inte hemma, men som tur är så har pappa också har en jordbrukstraktor som jag kunde låna, så vi äntligen kunde bli klar! 55 bollar blev årets skörd.

Posted in Okategoriserade | Leave a comment